Nu există „glonț de argint” pentru provocările din sectorul alimentar

De Louisa Hosegood, director digital și strategie la Bis Henderson Consulting

Companiile care aduc mâncare și băuturi la mesele noastre se confruntă cu o perioadă de schimbări fundamentale, fără precedent în ceea ce privește viteza și scopul său. Bis Henderson Consulting colaborează cu numeroase companii de vârf pentru a le ajuta să stabilească ce înseamnă acest lucru pentru aprovizionarea, stocarea și distribuirea modelelor și activelor de operare.

Din punct de vedere istoric, industria alimentară a fost un teren fertil pentru inovație, fie că este vorba de tehnici de fabricație, conservare și ambalare, dezvoltarea de noi grupuri de produse sau noi modele de vânzare cu amănuntul. Dar industria a fost întotdeauna sub control – și a fost adesea criticată pentru acest lucru. Dar acum, companiile trebuie să navigheze în vânturi încrucișate care nu sunt de alegerea lor – există schimbări semnificative în preferințele consumatorilor, aprovizionare și aprovizionare, rute către piață și noi provocări ale concurenților inovatori.

Multe dintre aceste tendințe atrag companiile în direcții diferite și conflictuale, iar într-o industrie cu marjă redusă și volum mare, o tendință nu trebuie să capteze o mare parte a pieței pentru a fi grav perturbatoare.

Consumatorii, în perioadele dificile, sunt mai mult decât de obicei sensibili la preț, dar pe de altă parte există o cerere crescută pentru roman și neobișnuit, pentru alimente cu „autenticitate” și proveniență, alimente care sunt etice și care transportă mai puține ambalaje. Consumul „pe bază de plante”, de la ocazional vegetarian la vegan complet, este din ce în ce mai semnificativ, la fel ca produsele proaspete. Produsele considerate până acum „premium” și la prețuri corespunzătoare sunt acum obișnuite. Acest lucru prezintă noi oportunități pentru mărci mai mici, specializate, dar numai dacă își pot alinia costurile și procesele – în special în logistică – cu nevoile marilor comercianți cu amănuntul fizici și online.

Perturbările importurilor și exporturilor provocate de Brexit pot sau nu să devină un factor permanent, iar liniile internaționale au fost, în general, întrerupte masiv de Covid, dar există forțe mai profunde care lucrează asupra mărfurilor comercializate, cum ar fi grâul, soia sau zahărul. Unele producții sunt re-consolidate pentru a reduce riscul și a scurta benzile de distribuție, dar pentru multe produse, de la citrice proaspete la roșii conservate, aceasta nu este o opțiune.

Cele mai mari schimbări sunt vizibile în modul în care ne cumpărăm de fapt mâncarea. Comerțul electronic și livrarea la domiciliu au atins, într-un an, niveluri care ar fi trebuit să dureze un deceniu. Comerțul electronic nu va fi calea dominantă către piață, dar este suficient de mare încât să nu mai poată fi rulat ca „lider de pierderi” sau să fie resurse prin salvarea pe sistemul de magazin fizic.

Consumatorii se așteaptă la livrări la domiciliu cu rapiditate și comoditate și la un cost mic sau deloc „suplimentar” – deși costurile trebuie recuperate undeva. Dar pandemia a adus, de asemenea, cel puțin o creștere semnificativă a utilizării punctelor de vânzare locale și de conveniență. Acestea au în mod necesar costuri mai mari de service decât magazinele de supermarketuri mai mari, reflectate în mod tradițional în prețuri mai mari, dar diferențialul poate să nu mai fie acceptabil pentru consumatori. Aceștia pot fi, de asemenea, provocați să-și lărgească sortimentele.

Există o incertitudine suplimentară pentru companiile care susțin sectorul ospitalității și evenimentelor – în ce măsură și cu ce ritm, „mâncarea afară” va reveni în prezent este de necunoscut.

Livrarea la domiciliu este o activitate suplimentară, nu o înlocuire, și există îngrijorări crescânde cu privire la capacitatea țării de a resurse toate acestea – lipsa activelor fizice, cum ar fi depozitarea adecvată sau site-uri pentru centrele de micro-îndeplinire, lipsa forței de muncă din depozit (redistribuirea asistenților cu amănuntul este nu atât de simplu), și mai ales un deficit de șoferi.

Pentru jucătorii consacrați există o nouă competiție – reducătorii, Amazon, furnizorii care livrează direct către consumator, noi specialiști în îndeplinirea produselor alimentare. Și de parcă acest fel de mâncare ar mai avea nevoie de condimente, piețele sunt active – Asda a vândut deja și părțile interesate care înconjoară Morrisons.

În acest context complex, clienții din industria alimentară Bis Henderson caută ajutorul nostru în trei domenii distincte.

1. Rețele fizice

Companiile trebuie să își reevalueze rețelele fizice: ei trebuie să știe cât de receptivi pot fi rețelele lor la schimbările de costuri, viteze, volume și în baza furnizorului, în total și pe diferite benzi și canale. Există flexibilitate pentru viitor? Post-Brexit, înțelegerea noastră despre porturi, hub-uri, noduri, transportatori din UE a devenit mai degrabă decât mai puțin importantă. Analiza datelor este esențială – ajutăm companiile să suprapună modelul idealizat al rețelei lor cu constrângeri din lumea reală, cum ar fi disponibilitatea forței de muncă, rutele de aprovizionare de intrare, termenele de livrare și restricțiile de livrare.

2. Eficiența și capacitatea operațională

În al doilea rând, întreprinderile trebuie să optimizeze eficiența și capacitatea operațională. Aceasta include crearea unei capacități mai mari într-un mediu în care opțiunea de a adăuga spațiu suplimentar de depozitare este foarte limitată. Același lucru se aplică utilizării transportului, deoarece camioanele ar putea fi acolo, dar șoferii nu sunt, așa că golul și LFL (Less than Full Load) trebuie să fie abordate. Ar putea funcționa multimodal de această dată?

În depozit, constrângerile de muncă, necesitatea de a maximiza utilizarea spațiului și necesitatea de a îndeplini volumul de comenzi în creștere ieftin, rapid și precis, sugerează că automatizarea adecvată a operațiunilor de depozit și a proceselor de afaceri este esențială. Aducem expertiza noastră în toate tipurile de automatizare și mecanizare pentru a identifica soluțiile pentru anumite operațiuni care adaugă cu adevărat valoare și pot fi construite pe viitor.

De asemenea, ajutăm firmele să liciteze, să retragă și să facă referinte la contractele lor de 3PL pentru a ne asigura că optimizează costurile, serviciile și flexibilitatea.

Întreaga abordare a eficienței operaționale și a creșterilor de capacitate trebuie să se bazeze pe controlul costului serviciului și, astfel, pe susținerea competitivității prețurilor pentru clienți.

3. Operațiuni de comerț electronic

În al treilea rând, clienții noștri caută, de asemenea, sfaturi în dezvoltarea și perfecționarea operațiunilor lor de comerț electronic. Provocarea de comerț electronic începe cu definirea ofertei clienților – consumatorii doresc viteză și prospețime, da, dar cât de repede și ce sunt pregătiți, direct sau indirect, să plătească? Din aceasta putem ajuta la stabilirea modului de îndeplinire. Acest lucru ar putea implica rețele și magazine actuale, sau chiar magazine întunecate sau centre de micro-îndeplinire. Și din nou, trebuie să menținem clientul concentrat pe costul de servit – care se poate pierde cu ușurință sub marjele brute și cotele de piață.

O misiune actuală a noastră care ilustrează mulți dintre acești factori este munca noastră pentru Instacart. Numele poate fi necunoscut, până în prezent, în Europa, dar în SUA acestea reprezintă cea mai mare operațiune de realizare a alimentelor după Walmart.

Instacart’s este o companie cu creștere rapidă din SUA, care realizează produse alimentare, cu investiții semnificative pe piață, care încearcă să își susțină expansiunea prin adoptarea unei game de depozite automate.

Aceste operațiuni vor varia la scară de la o instalație de micro-îndeplinire adiacentă unui magazin existent la un magazin întunecat de sine stătător capabil să proceseze peste 750.000 de articole pe săptămână, majoritatea fiind în aceeași zi.

În prezent, acestea pun în funcțiune două facilități de testare în SUA pentru 2021, cu o potențială lansare a mai multor facilități de urmat.

Am fost alături de ei încă din prima zi și suntem esențiali în procesul global de proiectare a soluției, oferind expertiză și informații în mai multe domenii, inclusiv managementul RFQ pentru furnizorii de automatizări și crearea resurselor generale și a proiectării facilității, precum și determinarea schemei capex și a costurilor și sistemelor de operare. recomandări de arhitectură.

Înapoi în Marea Britanie, ne uităm la rețeaua unuia dintre multiplele mari. Odată cu creșterea explozivă a capacității de eCommerce în îmbătrânirea lor și rețeaua istorică este sub o presiune uriașă. Lucrăm cu ei de doi ani optimizând configurațiile de rețea și eficiența depozitului pe cât posibil. Îi ajutăm să-și transpună cerințele de afaceri într-un spațiu nou și să ia în considerare modul în care automatizarea poate contribui la o schimbare pasivă a operațiunilor lor.

În producția de alimente, munca noastră cu un mare producător de produse lactate ajută o altă rețea istorică paneuropeană să facă față presiunilor de cost și servicii în schimbare rapidă. O revizuire a rețelei fizice și o acțiune de simplificare a operațiunilor au dezvăluit oportunități pentru o schimbare treptată a eficienței transportului cu o nouă abordare a contractelor de transport, îmbunătățind în același timp operațiunile de depozit, fluxurile și planurile și obținând mai mult din automatizarea existentă.

Nu există un „glonț de argint” pentru provocările logistice cu care se confruntă industria alimentară și cu cerințele consumatorilor în continuă evoluție, care este probabil așa cum ar trebui să fie. Concurența se referă la combinații de preț, calitate, sortiment, disponibilitate, servicii și valori, cărora întreprinderile le atribuie greutăți diferite. Vă putem ajuta să găsiți soluții logistice și de îndeplinire care să deblocheze valoare, acum și pentru viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *